دلایل شکست معامله گران فارکس
دلایل شکست معامله گران فارکس در درجه اول به عدم برخورداری از آموزش کافی، عدم استفاده از یک استراتژی معاملاتی موفق، عدم رعایت قوانین مدیریت ریسک و سرمایه و در درجه بعدی به عدم مهارت کافی، عدم صرف زمان مناسب برای تمرین معاملهگری، سرمایه کم، مسائل روانشناسی و … مرتبط است.
اغلبِ معامله گران فارکس به دلایل ِ شخصی و روانشناسی پول خود را از دست میدهند اما دلایل سیستماتیک مهمی نیز وجود دارد که میتوان به بررسی آنها پرداخت. در واقع، معامله گران بدون داشتن یک استراتژی معاملاتی موفق و قدرت ذهنی بالا، شکست خواهند خورد. در ادامه با ما همراه باشید تا دلایل شکست اغلبِ تریدرها و دلایلی که برخی دیگر را در حلقه برندهها نگه میدارد، آشنا شوید.
بررسی مهمترین تصورات اشتباه معامله گران و شکست ناشی از آنها
تصوراتِ غلط، عمدهترین دلیل شکست معامله گران در فارکس (سوای مسئله آموزش) است.
- آنها به جای پول درآوردن، ترجیح میدهند درستیِ تحلیل خود را اثبات کنند.
برخی از معامله گران فارکس بر روی یک ارز خاص تعصب دارند و بر همین اساس ممکن است از خروج در موقعیتهای زیان ده خودداری کنند. واقعیت این است که شما نمیتوانید بازار را کنترل کنید اما از آنجایی که میتوانید خود را کنترل کنید بهتر است از تعصب دست کشیده و فقط بر مبنای استراتژی خود ترید کنید.
- آنها از بازار، انتظارات غیر واقعی دارند.
برخی از معامله گران فارکس به اشتباه تصور میکنند برای رسیدن به موفقیت نباید اصلا مرتکب هیچ اشتباهی شد. بنابراین پس از تجربه اولین ضرر، به خود سخت گرفته و فشار مضاعفی بر خود وارد میکنند که نتیجه آن چیزی جز تریدهای ضررده بعدی نیست؛ ضرر، بخشی جدایی ناپذیر در ابتدای منحنی یادگیری است؛ حتی تریدرهای حرفهای نیز ضرر میکنند؛ مهم این است که بتوانید با تکنیکهای مدیریت ریسک و مدیریت سرمایه ضررهای خود را کوچک نگه دارید.
- آنها نیازی به داشتن یک استراتژی معاملاتی موفق احساس نمیکنند.
عدم استفاده از یک استراتژی معاملاتی، همانند رفتن به دنبال گنج بدون نقشه است. نداشتن استراتژی معاملاتی موفقی که سودآوری آن از پیش تست شده باشد، مساوی بازنده شدن در بازار است. یک استراتژی معاملاتی موفق،علاوه بر در نظر گرفتن جنبههای تحلیل تکنیکال، تحلیل فاندامنتال، مدیریت ریسک و سرمایه و روانشناسی، نقاط بهینه ورود به معامله و خروج از آن را به معامله گر نشان میدهد. از این دیدگاه میتوان به استراتژی جامع معاملاتی CTS اشاره کرد. این استراتژی که بارها در طول زمان اصلاح شده، توسط استاد هومن مقراضی پایهگذاری شده است و تمامی این جنبهها را در برمیگیرد. جهت مشاهده نمونههای ترید با استراتژی CTS میتوانید به این قسمت مراجعه کنید.
۱- نداشتن مهارت کافی؛ علت شکست معامله گران فارکس
نداشتن مهارت کافی، عمدهترین دلیل سیستماتیک شکست معامله گران فارکس است. در ادامه به بررسی جنبههای مختلف مسئله مهارت میپردازیم.
معاملهگری همانند یک ورزش دارای سلسله مراتبی در بُرد و باخت است:
- تعداد کمی از معامله گران در اوج، ثروت بسیار زیادی به دست میآورند.
- برخی، درآمد زیادی به دست میآورند.
- بعضی دیگر از طریق ترید امرار معاش میکنند.
- برخی از تریدرها درآمد اندکی به دست میآورند.
- برخی دیگر مدام در نقطه سر به سر هستند.
- بعضی از تریدرها ضرر میکنند.
- برخی دیگر از معامله گران به مقدار زیادی ضرر میکنند.
لحظه لحظهی بازار فارکس به دلیل نقدشوندگی بالا، فرصتی برای کسب سود است؛ یک تریدر حرفهای که در این بازار هر روز ۱۰۰۰ دلار سود کسب میکند، در واقع آن را در نتیجه عملکرد ضعیف ضرر ۱۰۰۰ دلاریِ چندین تریدر دیگر در بازار به دست آورده است؛ در نتیجه اگر مهارت کافی نداشته باشید، پول خود را به تریدهای حرفهای میبازید.
اگر به معاملهگری به شکل یک ورزش نگاه کنید، متوجه میشوید که در هیچ ورزشی یک تازه کار بلافاصله پس از آموزش، با یک حرفهای مسابقه نمیدهد؛ در اینجا، کسب مهارت است که اهمیت مییابد.
۲- عدم صرف زمان، تحقیق و تمرین کافی؛ علت شکست معامله گران فارکس
عدم صرف زمان کافی برای تمرین معاملهگری در حسابهای دمو (به صورت هدفمند) یکی دیگر از علل شکست تریدرهای فارکس است.
- اغلب تریدرها خیلی زود تمرین کردن را رها میکنند؛ برای اینکه بتوانید برای انجام معاملات واقعی آماده شوید، دست کم باید زمانی به مدت ۶ ماه تا ۱ سال را در حسابهای دمو تمرین کنید.
- تریدرهای بازنده به صورت تصادفی از روشهای معاملاتی مختلفی استفاده میکنند؛ در حالی که تریدرهای برنده فقط از ۱ یا ۲ استراتژی، ستاپ و الگوی معاملاتی ویژه استفاده میکنند؛ بنابراین لازم نیست همه چیز را بدانید؛ فقط کافی است به یک استراتژی (یا مثلا چندین الگو) متکی شده و بر طبق آن تمرین کنید.
- وقت صرف کردن با تمرین کردن متفاوت است؛ اگر وقت خود را صرف کارهای مربوط به ترید میکنید، لزوما تمرین نکردهاید؛ ما میتوانیم هر روز کاری انجام دهیم و در آن بهتر نشویم؛ تمرین به تنهایی کافی نیست؛ در واقع، تمرینِ کامل موجب بهبود عملکرد شما در ترید میشود؛ تمرین کامل، به معنای کار کردن روی یک استراتژی و تصحیحِ یک به یک ِ خطاهای آن است.
عمدهترین دلیل شکست معامله گران فارکس، نداشتن یک برنامه معاملاتی یا عدم پایبندی به آن است. متاسفانه بسیاری از تریدرها گمان میکنند باهوش هستند و برای شکست معامله گران حرفهای در بازار به تمرین نیاز ندارند. اگر شما نیز به تمرین کردن اعتقادی ندارید، میتوانید برای مبارزه در رشته ورزشی UFC ثبت نام کنید!
- پایبندی به پلن معاملاتی خود نیاز به تمرین کردن دارد. پیروی از یک برنامه برای اکثر مردم طبیعی نیست؛ برای مثال به رژیم غذایی، ورزش کردن و … فکر کنید. بنابراین از آنجایی که پیروی از برنامه طبیعی نیست باید با تمرین کردن آن را به یک مهارت تبدیل کنید. در غیر صورت بدون ِ پایبندی به استراتژی و پلن معاملاتی، تمام کارهای دیگر بیهوده است.
۳- مسائل مرتبط با نحوه ترید کردن؛ علت شکست معامله گران فارکس
پس از بررسی مسائل سیستماتیک مربوط به شکست تریدرها نوبت به طرح دلایل مرتبط با معاملهگری که منجر به شکست تریدها میشوند، میرسد.
- سرمایه کم: معامله گران به دلیلِ سرمایه اندک نیز شکست میخورند. تقریبا پیشنهاد همه این است که در ابتدای راه معاملهگری با سرمایه اندک شروع کنید چراکه احتمالا بخش زیادی از سرمایه تریدر در اولین تریدها از دست خواهد رفت. با این حال، پس از تسلط به معاملات باید سرمایه کافی در اکانت خود داشته باشید تا بتوانید به درستی حجم معاملات مناسب را پیدا کنید. اگر سرمایه شما کافی نباشد نمیتوانید با حجم مناسب معامله کرده و به علت کم بودن ارزش دلاری سود، ممکن است تمرکز خود را از دست داده و مدام در معاملات شکست بخورید.
- اشتیاق بیش از حد: برخی از تریدرها بیش از حد مشتاق یا عجول هستند و قبل از صادر شدن سیگنال ورود، وارد معامله میشوند. چنین معاملاتی اگر با ضرر بسته نشوند در اغلب موارد، سود بسیار اندکی دارند.
- نپذیرفتن ضرر: برخی از تریدرها تحمل شکست و ضرر کردن را ندارند. بنابراین به امیدِ تغییر جهت قیمت، ضرر خود را به مدت بیشتری حفظ کرده و در نتیجه مقدار آن را نیز بیشتر میکنند.
- ترس: معامله گرانی که در تریدهای اخیر خود بازنده بودند، با موضوع «ترس ِ از دست دادن» مواجه شده و حتی اگر استراتژی آنها سیگنال ورود دهد، وارد معامله نمیشوند. اگر استراتژی شما مبتنی بر کسب سودهای بالا و ضررهای اندک است، معامله نکردن و از دست دادن سودهای بزرگ در بلندمدت بیشتر به ضرر شما تمام میشود.
- اعتماد به نفس بیش از حد: معامله گرانی که پس از چند بُرد پیاپی، دچار اعتماد به نفس بیش از حد میشوند، ممکن است معاملاتی برخلاف برنامه معاملاتی یا استراتژی خود انجام داده و شکست بخورند.
- حجم نامناسب: حجم معامله بیش از حد یا بسیار کم نیز میتواند منجر به ضرر معامله گران شود؛ اشتباهات بزرگ در زمینه حجم معاملات فارکس میتوانند ضرر هنگفتی به معامله گر وارد کنند.
- ترید بر اساس احساسات: بعضی از معامله گران به جای پیروی از استراتژی، معاملات ِ کنونیشان را بر مبنای احساسات ایجاد شده طی معاملات بازنده قبلی مدیریت میکنند؛ ترید انتقامی نمونهای از غلبه احساسات منفی به هنگام معاملهگری است.
- تمرکز بر نتایج ِ ترید: برآیند معاملاتی یک تریدر توسط پلن معاملاتی او در طول زمان تعیین میشود. متاسفانه برخی از تریدرها فقط به نتایج تریدها به صورت تک به تک نگاه میکنند و سعی میکنند مدام برنامه و استراتژی خود را تغییر دهند؛ همین نکته منجر به ضررهای پی در پی آنها در فارکس میشود.
۴- مسائل مرتبط با روانشناسی؛ علت شکست معامله گران فارکس
معاملهگری در فارکس یا سایر بازارهای مالی، فعالیتی روانی است که توسط ذهن معامله گر انجام میشود. تقریبا تمام مسائلی که در قسمت قبلی به آنها اشاره کردیم در حوزه روانشناسی فارکس قرار میگیرند؛ ترس از معامله کردن، اعتماد به نفس بیش از حد، نپذیرفتن ضرر و … . برای بررسی راهکارهای مقابله با این احساسات میتوانید از مقاله حل مشکلات روانشناسی ترید با متد CPT استفاده کنید.
واقعیت این است که ذهنیت معاملهگری و باور به ثروتمند شدن یکی از رازهای تریدرهای موفق در جهان است؛ انسان، دارای سوگیریهای شناختی و باورهای پنهانی بسیاری است.
متاسفانه اغلب تریدرهای بازنده گمان میکنند علت ضرر آنها، ناکارآمدی استراتژی معاملاتیشان است، حال آنکه عدم تمرین و صرف زمان کافی برای شخصیسازی استراتژی و رفع خطاهای آن و صد البته صداهای ذهنی ِ تریدر که به او میقبولاند که باهوش است و نیازی به تمرین کردن ندارد، بلای جان اوست. اگر به جای جهش بین استراتژیها بتوانید بر این صداها غلبه کرده و کنترل احساسات خود را به دست بگیرید، میتوانید در حلقه معامله گران برنده فارکس باشید.
چطور بر شکست غلبه کرده و به یک معامله گر موفق تبدیل شویم؟
اگر بدانیم چه مواردی موجب شکست معامله گران میشوند، از گرفتار شدن به دام آنها اجتناب خواهیم کرد. در ادامه و بر همین اساس، نحوه تبدیل شدن به یک معامله گر موفق را شرح خواهیم داد.
- فقط ساعتها وقت نگذارید؛ به جای آن، تمرینهای هدفمند انجام دهید تا تفاوتهای ظریفی را در مواقعی که استراتژی شما موفق است و مواقعی که ناموفق عمل میکند، بیابید؛ تغییرات جزیی در نقاط ورود به معامله و خروج از آن (حد سود و حد ضرر) را بررسی کنید.
- یک پلن معاملاتی بسازید و با گذشت زمان و بررسی عملکردتان بر مبنای آن، تغییرات جزیی در آن اعمال کنید.
- برای اینکه بتوانید به پیروی از پلن معاملاتی خود عادت کنید، یک روتین روزانه برای خود بسازید.
- به جزئیات معاملات خود دقت کنید؛ به احساسات خود به هنگام معاملات دقت کنید؛ برای مثال اگر مضطرب هستید، نیازی نیست حتما در لحظه آن را درمان کنید؛ کافی است به اضطراب خود، آگاهی داشته باشید و سپس با راهکارهایی (مثلا صحبت با خود، یادآوری وجود ضرر در بازار، یادآوری لزوم پایبندی به استراتژی و …) آن را کنترل کنید.
و در نهایت اینکه، موفقیت به شانس وابسته نیست و برای اینکه در بازه بلندمدت برنده باشید، حتما به آموزش و تمرین خود ادامه دهید.
سخن پایانی
دلایل شکست معامله گران فارکس طیف وسیعی از دلایل شخصی، روان شناسی، آموزشی و … را در برمیگیرد اما مهمترین دلیل سیستماتیک شکست آنها، عدم برخورداری از مهارت کافی برای رقابت با تریدرهای حرفهای در بازار است. از طرف دیگر، برخورداری از یک استراتژی معاملاتی شخصی و تمرین و تکرار بر مبنای آن راز موفقیت تریدرهای پردرآمد است؛ اگر شما نیز با وجود یادگیری فارکس هنوز نتوانستهاید از آن به کسب درآمد بپردازید، به دوره کوچینگ ترید و ساخت استراتژی معاملاتی فارکس مراجعه کنید. در این دوره، مربیان به کمکِ فراجویان میآیند تا استراتژی معاملاتی مناسب خود را ساخته و پس از بک تستها و فوروارد تستها، آن را به یک استراتژی معاملاتی موفق تبدیل کنند. در این دوره پیشرفته علاوه بر آشنایی با استراتژیهای معاملاتی مختلف، قوانین مدیریت ریسک و سرمایه در ساخت استراتژی شخصی به کار گرفته میشوند.
جهت آشنایی با سایر موضوعات مربوط به سود و ضرر معامله گران فارکس، از مقالات زیر استفاده کنید.
سوالات متداول
۱- مهمترین تفاوت معامله گران شکست خورده و معامله گران حرفهای در فارکس چیست؟
مهمترین تفاوت معامله گران شکست خورده و حرفهای در فارکس، چگونگی برخورد با دو مفهوم حد سود و حد ضرر است. تریدرهای حرفهای برخلاف معامله گران بازنده، به سودهای خود اجازه رشد میدهند و با تعیین حد ضررهای کوچک، به سرعت از معاملات بازنده خارج میشوند. بنابراین سود زیاد در معاملات برنده و ضرر کم در معاملات بازنده، عمدهترین وجه تمایز تریدرهای حرفهای و مبتدی در فارکس است.
۲- چرا اغلب معامله گران در فارکس و سایر بازارهای مالی شکست میخورند؟
سوایِ مسائل آموزشی و روانشناسی عدم صرف زمان برای کسب مهارت و تمرین، مهمترین علت شکست اغلب معامله گران در فارکس و سایر بازارهای مالی است.